Heeft het afsluiten van een caravanverzekering zin?

Zolang de caravan gekoppeld is aan de auto, valt de caravan voor het aansprakelijkheidsrisico onder de autoverzekering. Dat geldt niet voor de schade aan de caravan zelf. Om ook deze schade gecompenseerd te krijgen moet er een caravanverzekering worden afgesloten.

Een caravanverzekering is niet verplicht, maar is zeker aan te raden. Bij schade aan uw caravan kan de rekening eenvoudig oplopen in de duizenden euro’s. Indien de schade is veroorzaakt door een ander, kunnen de kosten van de reparatie eventueel verhaald worden. In andere gevallen staat u er zelf voor. Voor een relatief laag bedrag kunt u uw caravan verzekeren tegen diverse risico’s.

Aan welke risico’s wordt de caravan blootgesteld?

De grootste risico’s zijn een verkeersongeval, diefstal en hagelschade. In alle drie van deze gevallen is de schade niet te verhalen op een derde en ook niet te claimen op een andere verzekering. Andere risico’s die u ook niet moet onderschatten zijn brand en vandalisme. In het geval u een caravanverzekering hebt afgesloten, kunt u deze schades verhalen op de verzekeraar. Let wel op dat u de juiste dekking kiest.

Aanvullende dekkingen in de caravanverzekeringen

De standaard caravanverzekering biedt dekking tegen bijvoorbeeld verkeersongevallen, brand, diefstal en vandalisme. De laatste jaren ontstaan er steeds meer schades door hagelbuien. Dit zal vooral gelden in bepaalde zuidelijke Europese landen zoals Italië en Frankrijk. De standaard caravanverzekering biedt geen dekking tegen hagelschade. Hiervoor moet er gekozen worden voor een aanvullende dekking in de polis. Denk ook om het meeverzekeren van de inboedel van de caravan. Bij brand of diefstal moeten de spullen in de caravan ook weer vervangen worden. Lees onze tips voor het verzekeren van je caravan.

Gaat u de caravan verhuren? Meld het aan de verzekeraar

Eventuele verhuur van de caravan moet u melden aan de verzekeraar. De verzekeraar moet vervolgens beoordelen of zij de caravan willen verzekeren onder deze condities en tegen welke premie. De verzekeraar zal er een opslag voor rekenen. Indien het niet gaat om incidenteel verhuur, kan de aanvullende premie om dit risico af te dekken hoog uitvallen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Exit mobile version